18 Mart 2016 Cuma

YETİŞKİNDE KALP MASAJI (CARDIOPULMONARY RESUSCITATION )

Ülkece çok zor zamanlar geçirdiğimiz şu dönemde belkide bir insanın hayatını kurtarabileceğiniz, o kişinin nefesi olabileceğiniz bir bilgiyi sizlerle paylaşmak istiyorum. Ambulans gelene kadar geçen süre hastanın hayati fonksiyonları için oldukça önemlidir.Neden mi ?
Kalp atımı gerçekleşmediği için oksijenlenemeyen vücutta beyin fonksiyonları ilk bir kaç dakika içerisinde hasar görmeye başlar ve biz o hastaya müdehale edemediğimiz her dakika beyin geri dönülemeyecek şekilde hasarlanır.Buda malesef ki hastanın ölümü ile sonuçlanır.
Peki bir vatandaş olarak ambulans gelene kadar ne yapabiliriz ? 
 Örneğin yerde uzanan bir kişi gördük veya yanımızdaki kişinin birden yere yığıldığını..İlk yapmamız gereken eğer etrafımız kalabalıksa gördüğümüz bir kişiyle göz teması kurup '' sen 112'yi ara'' demek.Bunu yapmaktaki amaç '' zaten biri aramıştır ben aramıyım '' algısını yok etmek. Eğer ki tek başımızaysak hastaya hafif bir şekilde omuzlarından sarsarak ''iyi misiniz ? '' şeklinde soru sormak.Bu soruyla hastanın bilincini kontrol etmiş oluyoruz.Ve bir yandan da 112'yi arayıp telefonu hoparlöre alarak hastaya müdehaleye devam ediyoruz . Baktık ki hastadan cevap alamıyoruz yapacağımız ikinci şey hava yolu açıklığını yani ağzının içini kontrol etmek.Yabancı bir cisim kaçmış veya takma dişler hastanın hava yolunu tıkamış olabilir . Bu tarz bir durumla karşılaştığımızda eğer yabancı cisim yada takma dişler alınabilecek kadar üstteyse elimizle süpürür gibi çıkarıyoruz.
BAŞ GERİ ÇENE YUKARI POZİSYONU

NABIZ KONTROLÜ




















Ardından hastaya resimde görüldüğü gibi baş geri çene yukarı pozisyonu veriyoruz. Çünkü hastada bilinç kapandığı zaman kaslar gevşer ve dil hava yolunu tıkar bizse bu pozisyonu vererek hastanın hava yolunu açmaya yardımcı oluyoruz.Bir elimizi hastanın alnına koyup geriye doğru hafif hareketle pozisyon veriyoruz, diğer elimizi de çenesine koyup aynı şekilde yukarı doğru pozisyon veriyoruz.Bunu yaparken bir yandan hastanın nabzına bakıyoruz.Nabza bakabilmek için üç parmağımızı hastanın adem elmasının üzerine koyup iki parmak kadar sağa veya soluna kaydırıyoruz.Kas ile adem elması arasında kalan o boşluktan hastanın nabzını kontrol ediyoruz.Tüm bunlar toplam 10 saniyemizi almalı ve baktık ki nabız alamıyoruz. Hemen kalp masajına başlıyoruz.
KALP MASAJININ YAPILMASI GEREKEN YER
DİRSEKLER ASLA KIRILMAMALI
Kalp masajını şekilde gösterildiği gibi hastanın iki meme ucunun ortasına yani iman tahtasının ortasına güçlü el üstte olacak şekile ellerimizi kenetleyip yapmalıyız.Burda yapılan en büyük hata kaburgaların üzerine bası uygulamak .Buda hastanın kaburgalarının kırılmasına yol açacağı gibi hastayı ikincil bir yaralanmaya götürebilir.Basıyı göğsün üçte biri içe çökecek kadar etkili olacak şekilde uygulamak dirsekleri kırmamak ve normal bir kalp ritmini yakalamak oldukça önemli.(buda dakikada 100 basıya tekabül eder.)30 kere bası yani kalp masajı uyguladıktan sonra hastanın burnunu kapatıp 2 kere suni tenefüs  yani hastanın ağzını ağzımızla kapatıp hava veriyoruz.Ve bunu yaparken hastanın göğüs hareketlerini izlemek yeterli hava verimini öğrenmek açısından oldukça önemli.30 bası ve iki nefeslik bir döngü 'bir siklus ' demektir.Biz her 5 siklustan sonra hastanın nabzını kontol ediyoruz nabız gelmediyse aynı şekilde 30 bası ve 2 suni solunuma devam ediyoruz eğer geldiyse hastayı şekildeki gibi koma pozisyonuna alıp ambulans gelinceye kadar gözlemliyoruz.

KOMA POZİSYONU
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder